Serpentine Pavilion 2013

by Ellie

DSC_4060_4378ED500

DSC_4067_4385ED500

After a spectacularly cold and long winter in London, the 2013 Serpentine Pavilion was unveiled this week to coincide with the first real sunshine and warmth of the year in the city. This year a fractal-like pavilion designed by Japanese architect Sou Fujimoto dazzled white and ethereal in the morning sun against a vivid backdrop of Hyde Park’s early summer greenness.

Fujimoto’s structure is 13th in a line of pavilions stretching back to 2000, when Zaha Hadid designed the first. The pavilion is the result of an annual commission, restricted to architects who have not previously built in the UK, for a temporary structure with a life-span of four months that is accessible to the public during the day and used to house sponsored private events in the evenings. The functional requirements of the brief may be minimal but the pavilion is required to capture the imagination of the public and, more specifically, the chattering classes. The client providing this relatively rare opportunity for architecture to show off its conceptual side is the Serpentine Gallery, a small but high-profile gallery for contemporary art located amongst the trees of one of the capital’s finest parks.

Sou Fujimoto is a young architect coming to international prominence on the strength of several small-scale projects in Japan in which he has experimented skilfully with the dualities of nature/artifice and inside/outside. What Fujimoto has done at the Serpentine is to impose a grid upon the natural world so that we notice it: a 400 x 400mm three-dimensional grid of 20mm welded steel sections, broken in parts to 800 x 800mm, painted white and extending in billowing, boundless climbing frame configurations from the earth to the sky. The grid is intricate, human-sized, so that from some angles the intermeshing of steel-framed cubes receding in perspective creates a dense, almost solid, impression while at other vantage points it is the spaces in between that figure.

‘Cloud-like’ was the phrase of choice to describe the project pre-realisation but in reality the structure rather hugs the ground plane, and is perhaps more evocative of the frozen moment of a swarm of insects or a flock of birds swooping low to the earth. The open grid is hollowed out internally to create a theatre-like volume within which stepped areas for sitting – or climbing – have been created by infilling horizontal surfaces of the steel frames with toughened glass. The polycarbonate discs that have been suspended in overlapping formation to create a roof of sorts seem something of an afterthought. It will be interesting to see what happens when it rains. Functionally, at least, this pavilion is undoubtedly one of the more nebulous of the series.

Overall the pavilion is both charming and conceptually valid: a thoughtful play on the interaction of digital and natural realities in the 21st century. It possesses the delightful characteristic of making the observer feel at the centre of the universe. As a viewer, all perspective emanates from your vision, the natural world is arranged sublimely so that you are at its centre, views of tree canopies and sky are framed for you alone, by your eyes.

The weather on the streets may have improved in London in recent weeks but the economic forecast remains uncertain. Despite the much-reported surge of high net worth types into the capital in recent years, ordinary Londoners – architects, say – remain highly austerity aware, conscious of wave after wave of cuts to public sector budgets that have yet to make their impact in areas such as health, housing and education.

Perhaps not surprisingly much of the discourse in architecture here at the moment relates to these pressing social concerns: what can be done, for instance, about the chronic dearth of affordable housing, let alone subsidised housing, in the capital? What can be done about the demise of high streets across the UK, the victims of out-of-town shopping malls, leaving hollowed-out impoverished communities? Increasingly, it seems, architects here are questioning at a fairly fundamental level the economics and polices around development. In this context it inevitably becomes a little more difficult to fully engage with the conceptual experiments going on at the Serpentine Pavilion: it has no roof, it provides little shelter from the elements, what is it for? It is a shame that the delicate and subtle thinking behind Fujimoto’s pavilion is somewhat drowned out by the clamouring of blunt realities in this economic climate.